Aktieguide

Guide

Dette er en ultra kort guide som giver dig en kort oversigt over hvordan du kommer i gang med aktiehandel. Hvis du ønsker at sætte dig ordenligt ind i aktiehandel, så anbefaler vi du tager et kig på vores aktiekursus.

Indhold

Aktieguiden indeholder kort information om:

 • - Hvor køber man aktier
 • - Forskellige måder at købe aktier på
 • - Gearing
 • - Take profit og stop loss
 • - Hvad virker
 • - Grundlæggende portfolio management

Hvor køber man aktier

Det at købe en aktie er grundlæggende meget nemt. Du klikker på en knap hvor der står køb, og den vil blive tilføjet til din konto hos den broker du benytter.

I forbindelse med dette vælger du selvfølgelig hvor stort et beløb du vil købe for, hvilken ordre type du vil benytte, og sætter et stop loss og take profit som vi kommer til senere i denne guide.

Der findes tusindvis af brokere hvor du kan oprette en konto til aktiehandel, og der er ingen tvivl om det kan være en jungle. Brug god tid på at tage det korrekte valg, og lær om hvilke punkter som er vigtige.

Se eventuelt vores anbefaling til aktiehandel

Forskellige måder at købe aktier på

Når du køber en aktie er der grundlæggende 2 måder at købe den på.

1.
Du kan købe aktien så du faktisk ejer den. Dette vil blandt andet give dig adgang til stemmeret ved generalforsamling osv. Denne form for aktieinvestering er dog hovedsageligt for investor der faktisk ønsker at eje en del af firmaet.

2.
Løsning nummer 2 er hvor du ikke rent teknisk ejer en del af firmaet, men blot et stykke papir som repræsenterer værdien på aktien. Dette papir kan så købes og sælges med profit eller tab alt efter om aktien går op eller ned i pris.

Ved at benytte metode 2 kan du efter ønske også vælge at være "short" på en aktie. Dette er en handel hvor du tjener penge når værdien på en aktie falder. Dette er ikke muligt hvis du er den faktiske ejer af aktien som beskrevet i punkt 1.

Gearing

Gearing bliver på engelsk kaldet "leverage" og giver dig muligheden for kun at skulle stille med en brøkdel af prisen for den aktie som du ønsker at købe

Eksempel.
Benytter du en gearing på 20 og ønsker at købe aktier for 100.000,- kroner. Så trænger du kun at have 5000,- på din konto. Gearing kræver ikke kreditgodkendelse, og tilbydes automatisk til alle kontoer. Nogen steder kan du selv vælge størrelsen af din gearing, mens andre steder har faste muligheder for gearing på forskellige aktier. I nogen tilfælde uden mulighed for at fjerne den.

Gearing kan være fantastisk da du med 5000 kroner kan få afkast på en 100.000 kroner investering. Men det kan også være farligt, da det ikke kun er dine vindere som er 20 gange større, men også dine tabere.

Med en gearing på 100 har du tabt alle dine penge hvis prisen går ned med 1%, og fordoblet dem hvis den går op med 1%. Der er altså masser af muligheder og risiko begge veje.

Take profit og stop loss

Når du opretter en aktiehandel vil du have muligheden for at sætte både en "take profit" og "stop loss" værdi.

Dette er værdier hvor din handel vil blive lukket automatisk. Du har altså muligheden for at lave en automatisk lukning af din aktiehandel når tab eller profit rammer et bestemt mål.

Med stop loss kan du begrænse dine tabere så de aldrig bliver større end der hvor du har sat dit stop loss. Her skal dog tages højde for "slippage" som du kan lære mere om på vores aktiekursus.

Med take profit kan du lukke din aktiehandel og tage din profit hjem på et tidspunkt hvor du er nået et mål som du er tilfreds med. Fordelen ved begge dele er at de er automatiske så du ikke skal holde øje med prisen hele tiden.

Hvad virker

Der er mange forskellige meninger om hvad der virker, og hvad der ikke virker. En ting er dog helt sikkert, der findes ikke en magisk indikator eller formular som sikrer dig profit og grønne tal hele vejen ned. Faktisk er en af de vigtigste ting i forbindelse med aktiehandel, at man lærer at accepterer tab. De vil nemlig altid være der. Selv de bedste aktiehandlere i verden lukker kun omkring 50-60% af deres handler med profit. (kilde: Goldman Sachs)

Kan du ikke accepterer at nogen af dine handler er tab, så ender du en en grim situation hvor du ikke holder dig til det som faktisk virker, fordi det ser ud som om det ikke gør. Resultatet er at antallet af tab stiger, og du stopper med at være profitabel.

Med hensyn til hvad der faktisk virker, så er benytter de fleste professionelle aktiehandlere sig af 70% fundamental anlalyse 20% teknisk analyse og 10% sentiment analyse. Der er dog mange forskellige meninger om dette.

Grundlæggende portfolio management

For at kunne blive profitabel på lang sigt må du opbygge en bred og sund portfolio. Dette er en af de absolut vigtigste ting i forbindelse med langsigtet stabilitet og profit.

Hvad er en portfolio

En portfolio er blot et udtryk for en samling af aktier. Eksempelvis køber du ikke bare en enkelt aktie, men du bygger en portfolio bestående af 20 forskellige aktier.

Fordelen ved en portfolio er at hvis du køber 5 aktier og de alle falder i værdi. Så gør det ondt, men hvis du har en bred og sund portfolio på 20 aktier, og 5 af dem falder i værdi. Så vil du i de fleste tilfælde stadig være profitabel.

Det er derfor ultra vigtigt at du sætter dig ind i hvordan man bygger en portfolio, og hvordan du sikrer den er sund og stærk. Her skal man eksempelvis passe på ting som korrelation mellem aktier. Noget som du også kan lære mere om på vores aktiekursus.

 • Kursus i Aktiehandel  Mest omfattende kursus i Danmark.

 • Anmeldelser af aktieguide


  5 ud af 5 stjerner. Baseret på 20 anmeldelser.

  Anmeldelser:
  Aktieguide - Guide til aktier for begyndere
  Stjerner
  5 stjerner baseret på 20 anmeldelser
  Anmeldelse af
  Aktieguide - Guide til aktier for begyndere
  Udbyder
  Danske Aktier,
  Danskeaktier.com,
  Hvor
  Danskeaktier.com/aktieguide
  Beskrivelse
  Aktieguide til aktiehandel - Guide til handel med aktier for begyndere